29 november 2005

Svar fra Venstre´s Irene Simonsen

Hermed et svar fra Venstre på teksten fra "Skriv til politikkerne"
Vi takker naturligvis Venstre for at reagere på henvendelsen, men havde håbet på noget konkret frem for den typiske gang udenomsnak og ansvarsfraskrivelse.

Mine kommentarer står løbende med rødt mellem Venstre´s krokodilletårer.


Et liv på vrangen

Af MF Irene Simonsen, Integrationsordfører for Venstre

De stakkels børn. Efter tv-2s udsendelse forleden om mange børns helt uacceptable liv i asylcentrene, kan man ikke andet end blive dybt berørt. Vilkårene for disse ulykkelige og uskyldige børn skal ændres, og VK-regering er klar med en række tiltag, der gør op med dette morads.

Flot at Venstre indrømmer det uacceptable i forholdene på asylcentrene, og at de vil gøre noget ved det, men HVORFOR er det først der sker noget i Danmark, når pressen kommer ind over sagen??? og disse tiltag, vil jeg gerne se inden jeg tror dem.

Flere faktorer spiller ind. Skylden for børnenes vilkår kan ikke placeres entydigt.

Regeringen må da have det overordnede ansvar for forholdene, og at basale menneskerettigheder, børns tarv og lignende, bliver overholdt! Det er helt klart regeringens opgave at få udlændigestyrelsen eller hvem det måtte være til at sørge for at forholdene er acceptable uanset om man venter på afgørelse, venter på at blive udvist eller hvor i systemet man opholder sig!

For det første er der forældrene, der gør, hvad de kan, for at trække en afgørelse i langdrag. Appel på appel, ny ansøgning etc. Det er sådan set fuldt forståeligt, at forældrene bruger alle kneb – men taberne bliver børnene.

Den sædvanlige sang, uanset hvad forældrene gør, så er det stadig statens ansvar at børnenes tarv bliver varetaget, selvfølgelig er der forældre der udnytter situationen, men det undskylder minsandten ikke regeringen o.a for ikke at gribe ind når så voldsomt et omsorgssvigt pågår.

Sagsbehandlingstiden er den anden faktor. For at gøre ventetiden i asylcentrene så kort som mulig, ønsker VK-regeringen, at såvel den generelle asylansøgning som ansøgning om opholdstilladelse af humanitære grunde kan køre samtidig. Det vil forkorte sagsbehandlingstiden og dermed ventetiden i asylcentrene væsentligt.

Et tredje element er børnenes rolle. Ofte må de påtage sig en voksenrolle, som de slet ikke har forudsætningerne for at håndtere. Vi så f.eks., hvordan de må påtage sig rollen som tolke for forældrene og videreformidle forældrene lidelser, følelser og bekymringer.

Staten tvangsfjerner rask væk danske børn for meget mindre end hvad vi ganske rigtig, som her beskrevet så i tv, hvor er den omsorg og det ansvar i forhold til disse børn? De er mærket for livet - kan vi leve med det ansvar, eller kigger vi fortsat den anden vej?

Det vil der nu blive rådet bod på, så asylbørnene ikke længere skal agere tolke. Autoriserede tolke vil blive stillet til rådighed for familierne.

Røde Kors’ medarbejdere gør et stort og godt stykke arbejde både for børnene og deres forældre. Men mere kan gøres. Da vi jo ved, at ca. 90 procent af asylansøgerne får afslag og derfor skal sendes hjem igen, skal vi være dygtigere til at hjælpe dem med f.eks. målrettet undervisning der kan gavne dem fremover, så de bliver bedre i stand til at forsørge sig selv, hvis og når de sendes til hjemlandet.

De radikale har fremsat et forslag om, at har en familie opholdt sig i et center i mere end 3 år, skal familien automatisk have opholdstilladelse. Det hjælper ikke disse børn. Tværtimod vil de betyde, at flere og flere vil forsøge at trække sagen så længe ud, at 3 års-grænsen passeres, og der gives opholdstilladelse. Forslaget kan også virke som en magnet for asylansøgere. I øvrigt er 3 år i et center al for lang tid for børnene.

Jeg er enig i, at Danmark ikke bare skal være et land man tager til, og næsten pr. automatik får asyl osv. Jeg kan se både godt og dårligt i begge forslag, men som udgangspunkt må man også se menneskeligt på sagen, og lade nåde gå for ret - kynisme er ikke dansk, selvom DF påstår det hårdnakket.

Og jeg medgiver at der skal være mere konsekvens, bliver sagen afvist skal man ud, fx kunne man lade én anke af sagen gå, og lade den være gældende, det kan man vel nå inden for en overskuelig tid på under 3 år.

Men nu er 3 år pludselig alt for meget før børnene, uha, så humane vi er blevet, så snart pressens spotlys er på sagen, lad dog de børn fx være i dagsinstitution, eller en form for international skole, engelsk er der aldrig nogen der har taget skade af at lære. Der må børne-psykologer på sagen, ja og voksenpsykologer til de voksne selvfølgelig, mange asylansøgere har måske krigstraumer, eller andre psykiske sår og ar på sjælen, som kan afhjælpes i den tid de nu er i danmark. Vi har så travlt med at være supermænd og politimænd ude i verden, mens vi glemmer de udsatte, der bor lige ved siden af os herhjemme.


Børn skal ikke leve et liv på vrangen. Børn skal behandles ordentligt og have lov til at være børn.


Meget fin og diplomatisk skrivelse fra Venstre - men trods alt godt at de vil ændre på forholdene, nu er spørgsmålet bare om de får lov fra DF.

Jeg synes Radikales forslag er fint, man må også se på sagerne menneskeligt, er personerne så mærket, så må de om ikke af andre årsager, så af ren og skær medmenneskelighed, få ophold, og betinget statsborgerskab efter den gældende lov, som jeg ikke kan udenad.

Det kan ikke være rigtig at system og kasser skal trækkes ned over hovedet på mennesker, med store psykiske omkostninger til følge, mange kommer for at få hjælp - så er vi forpligtet til at hjælpe dem og tage os af dem, om så det ender med de må blive her, så går det nok også med det, og pengene gider jeg komme ind på, vi er et af verdens rigeste lande, skulle vi ikke have penge til at hjælpe mennesker, det tror jeg nok vi har.

Kort sagt ansvarsfraskrivelse - og undskyldninger, som vi er vant til, men lad gå, hovedsagen er at der bliver gjort noget NU! og jeg håber at Venstre tager sagen meget alvorligt, for den er alvorlig! Men som tidligere sagt, beklageligt at der først kommer skub i sagerne i Danmark så snart pressen og offentligehedens skarpe lys, afslører råddenskaben i vores midte.


Må kun gengives med tilladelse © Asyl-danmark. (gælder det med rødt)